MVO
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Als er binnen een organisatie een goede en evenwichtige combinatie is van het aanbod in duurzaam toerisme en het duurzaam ondernemen, wordt dit maatschappelijk verantwoord ondernemen genoemd. Hierbij is het van belang dat er altijd rekening wordt gehouden met people, planet en profit. Kortom, duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen samen is maatschappelijk verantwoord ondernemen(mvo).
Op wikipedia is de volgende omschrijving van mvo te vinden; “Duurzaam ondernemen of maatschappelijk ondernemen is een vorm van ondernemen dat gericht is op de economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people) en rekening houdend met ecologische gevolgen (planet). Het is dus duidelijk dat het belangrijk is om een juiste balans te vinden, tussen people, planet en profit. Het is gebleken dat deze balans leidt tot betere resultaten voor zowel het bedrijf als de samenleving”.
Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Voor onze organisatie zijn dat de volgende redenen:
- Er is vraag naar steeds duurzamere manieren van ondernemen.
- Het is maatschappelijk relevant( het leeft steeds meer in de samenleving en mensen zien het belang van duurzaamheid in).
- We kunnen zo wat bijdragen aan de samenleving.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan gebruikt worden als marketingmiddel of het is een vorm van idealisme.
De waarde van MVO voor een organisatie
Dit kan van financiële aard zijn of emotionele. Het hangt van de stakeholders van een organisatie af, waarom ze aan mvo doen. Als we kijken naar het toerisme en mvo, dan heeft toerisme negatieve en positieve effecten op vele gebieden; op economisch, politiek, sociaal-cultureel, milieu- en ecologisch gebied. Voornamelijk vervoer is erg milieuvervuilend en verbruikt veel energie. Het toerisme kan de natuur verstoren, de planten en de dierensoorten die er leven. Maar aan de andere kant kan toerisme ook er voor zorgen dat natuurgebieden beschermd worden. Toerisme zorgt voor werkgelegenheid en inkomen, maar dit komt vaak maar weinig ten goede van de lokale bevolking. Ditzelfde geldt voor de culturen, het kan bijdragen tot behoud van culturen, maar het zorgt er ook vaak voor dat de lokale cultuur vercommercialiseerd. Doordat het toerisme blijft groeien, zullen deze effecten ook alleen maar groter worden. Hierdoor is er behoefte aan duurzaam toerisme en ook ondernemen.