Reisbranche

Als je over de afgelopen jaren, gaat kijken naar de trends en ontwikkelingen van toerisme kan je er eigenlijk niet meer omheen. Duurzaam toerisme is misschien wel de grootste ontwikkeling in onze branche. Voor sommige is het ook een trend, duurzaamheid wordt erg interessant nu het zo in het middelpunt van belangstelling staat.

Er zijn helaas nog geen officiële onderzoeken gedaan naar de omvang die duurzame reizen innemen in het totale aanbod. In hoeverre consumenten al `over de streep getrokken zijn` om hier bewust voor te kiezen, is ook niet duidelijk. Iedereen weet dat hier een groeiende vraag naar is, maar concrete cijfers ontbreken nog.
Er is bijna niet aan de gevolgen van de recessie te ontkomen. Sommige potentiële aanbieders stellen de overgang naar duurzaam nog even uit. Vanuit de markt is het uiteraard ook denkbaar dat mensen nu nog niet bereid zijn om duurzame reizen te kiezen boven goedkope reizen. De organisatie ANVR laat weten dat het ook om een andere denkwijze gaat en niet alleen om het zo min mogelijk uitgeven van geld. Het is namelijk ook bewuster en beter besteden van geld, dus toekomstgericht denken wat weer aansluit op eerlijk toerisme.  

 Op de site van Fair Tourism zijn diverse weetjes te vinden over duurzaam toerisme en hoeveel er soms `verspild` wordt. Het volgende gegeven is echter wel opvallend. Uit een enquête blijkt namelijk dat 90% van de Engelse toeristen en meer dan tweederde van Amerikaanse en Australische reizigers vinden dat milieubescherming en ondersteuning van lokale gemeenschappen onder de verantwoordelijkheid van hotels valt.

 Wel zijn er vanuit de aanbieders al duidelijke vorderingen zichtbaar. Zo heeft de ANVR een cursus opgezet die verplicht is voor alle 175 touroperators. In deze cursus leren zij hoe het energieverbruik in de eigen organisatie en bij aangesloten accommodaties kan worden verminderd en hoe ze reizigers kunnen informeren over de compensatie van de uitstoot. Trees For Travel en Green Seat dragen ook een steentje bij, je kunt de CO2-uitstoot van je vlucht compenseren door via deze organisaties een boom te laten aanplanten. 

 TUI, marktleider in Nederland maakt op verschillende manieren de consumenten bewust van het belang van duurzaam toerisme, daarnaast proberen zij de toerist te begeleiden naar een verantwoorde vakantie keuze.  Daarnaast ontstaan er nieuwe organisaties rond deze trend/ontwikkeling, zoals de oprichting van Travel Foundation in 2007.  Door middel van trainingen, communicatie en tools helpen zij bedrijven en reizen stappen te ondernemen naar duurzamer toerisme en te transformeren naar een duurzamere onderneming.

 In 2000 bleek uit onderzoek dat vooral de discussie over duurzaam toerisme was losgebarsten, maar bleef het aanbod op de markt beperkt. Het ziet ernaar uit dat nu, 10 jaar later, we op actie zijn overgegaan. We zijn nu actiever bezig met het uitvoeren van ideeën, het opzetten van projecten in het buitenland en organisaties leveren bijdrage door bijvoorbeeld de Green seat of Green key. De eerste stappen zijn gezet.